4 februari 2019

Het belang van aminozuren in anti-aging

We smeren massaal crèmes en serums op onze huid, maar een mooie, strakke en egale huid ontstaat grotendeels vanbinnen in ons lichaam. Iedereen weet dat vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor een goede werking van het lichaam. Maar wat bijna niemand weet, is dat aminozuren minstens zo belangrijk zijn. Alleen wanneer ons lichaam over voldoende aminozuren beschikt, kan het oude huidcellen vervangen door nieuwe, frisse cellen.

Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen, ook wel eiwitten genoemd. Deze proteïnen spelen een belangrijke sleutelrol in bijna alle biologische processen in ons lichaam.

Aminozuren kunnen in drie groepen ingedeeld worden: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelfstandig produceren en moeten dus door toevoer van buitenaf verkregen worden. De semi-essentiële aminozuren moeten in bepaalde situaties via de voeding opgenomen worden. De niet-essentiële aminozuren kan het lichaam in principe zelf produceren zijn. Een kanttekening die we bij deze indeling in categorieën willen maken, is dat het niet betekent dat een bepaalde categorie minder belangrijk is dan de andere. Hoeveel van de semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren door het lichaam zelf geproduceerd wordt of moet worden, hangt af van verschillende factoren. Afhankelijk van leeftijd, geestelijke en lichamelijke stress heeft het lichaam aminozuren in verschillende hoeveelheden nodig om gezond en productief te blijven.

Er zijn 4 aminozuren die belangrijk zijn bij het verouderingsproces en nodig zijn voor een mooie, egale huid: L-threonine, L-serine, L-proline en L-glycine.

THREONINE: STEVIGHEID EN ELASTICITEIT VAN JE HUID

Threonine is een essentieel aminozuur dat helpt bij de opbouw van collageen, het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de menselijke huid en is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid.

Bij jonge mensen wordt er voldoende collageen aangemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Maar vanaf ons 25ste vermindert de productie van collageen, waardoor er rimpels ontstaan en de huid slapper wordt.

SERINE: VOOR EEN GEZONDE HUID

Serine is een niet-essentieel aminozuur dat vaak gebruikt wordt in vochtinbrengende crèmes om de vochthuishouding in je huid in balans te houden, waardoor deze er frisser, jonger en natuurlijker gaat uitzien. Een gehydrateerde huid is een belangrijk onderdeel van anti-aging.

PROLINE: GAAT VEROUDERING VAN HET BINDWEEFSEL TEGEN

Proline is ookk een niet-essentieel aminozuur en is een belangrijk bestanddeel van collageen en helpt bij de opbouw van botten, huid en bloedvaten. Het versnelt daarnaast de wondgenezing en gaat veroudering van het bindweefsel tegen. Het biologische verouderingsproces kan hierdoor vertraagd worden.

GLYCINE: VOOR EEN MOOIE HUID MET MINDER RIMPELS

Glycine is, samen met proline en threonine, nodig voor de productie van collageen in ons lichaam. Zonder voldoende glycine, proline of threonine kan er onvoldoende collageen geproduceerd worden. Het gevolg is een minder stevige huid, waardoor rimpels ontstaan. Glycine is een niet-essentieel aminozuur.

Neem direct contact met ons op!